Teollisen palokatkoläpiviennin edut

Mikä on palokatko?

Palokatkot lyhyesti

Tehdasvalmisteinen palokatko tarjoaa runsaasti etuja kaikille rakentamisen osapuolille. Seuraavassa on esitelty yleisiä etuja. Teollinen läpivienti säästää vaivaa, aikaa ja ennen kaikkea rahaa. Sewatek®-läpivientien kaikki ominaisuudet ovat määriteltyjä ja jäljitettävissä. Tuotteilla on eurooppalainen tekninen hyväksyntä (ETA), ja ne ovat CE-merkittyjä. 

Vaivan säästö

Teollinen läpivienti on helppo asentaa muotituksen yhteydessä elementtiin tai paikalla valettavaan rakenteeseen, eikä juurikaan lisää työvaiheen kestoa. Tämän jälkeen siinä ei sitten työvaiheita olekaan ennen jälkitiivistyskittausta (akryylikitti riittää).

Ajan säästö

Edellisestä johtuen teollinen läpivienti säästää huomattavasti aikaa koko rakennushankkeen aikana. Aikataulullisesti säästö tulee siitä, että läpivienti on valmis putkitukseen asti ja toimii sellaisenaan palokatkona. Aikatauluun ei siis tarvitse saada mahtumaan erikseen jälkivalajaa tai palokatkoasentajaa ja putkimiestä oikeassa järjestyksessä.

Rahan säästö

Asiakkaamme betoniteollisuudessa ovat laskeneet valmiin läpiviennin tulevan tilavarausta halvemmaksi jo elementin valmistuksessa. Tilanne lienee sama rakennustyömaallakin ja kun muut työvaiheet, jälkivalun materiaali ja palokatkotarvikkeet jäävät pois, on rahan säästö huomattava.

Rakenteelliset edut

Teollinen läpivienti sallii tilavarausta paremman raudoituksen ja usein raudoitukset voidaan tehdä läpivientisarjan putkien välistäkin. Kun valurakenne on reiätön, on se myös lujempi niin kuljetuksessa kuin rakenteenakin. Myöskään jälkivalun ongelmia hiushalkeamineen ei esiinny.

Laaja valikoima ja nopeat toimitukset

Valmistamme läpivientejä vesi- ja lämpöputkille sekä sähköjohdoille erilaisilla k/k mitoilla ja aina mittatilaustyönä. Normaali toimitusaikamme on viikko, mutta usein kykenemme tapauskohtaisesti nopeampaankin. Suoritamme myös määrälaskentaa piirustuksista - ilman lisähintaa.

Erityiset edut rakennusliikkeelle

Työn määrä vähenee, sillä teollinen läpivienti ei vaadi jälkivalua. Samalla päästään eroon jälkivalun kuivumisviiveestä ja työvaiheiden riippuvuus toisistaan vähenee. Jälkityöksi riittää virtausputken juuren akryylikittaus, joka parantaa äänieristystä ja läpiviennin tiiviyttä normaalioloissa (jolloin tulipalon kuumuus ei turvota läpivientiä umpeen).

Erityiset edut seinäelementtitehtaalle

Teollinen läpivienti on helppo asentaa, ja sillä saadaan elementin jalostusastetta nostettua. Läpiviennin paikalleen laittaminen sekä pöytä- että patterimuottiin tapahtuu helpoimmin magneeteilla, joita saa esimerkiksi meiltä. Raudoitus voidaan tehdä huomattavasti vapaammin kuin perinteistä tilavarausta käytettäessä, sillä useissa tapauksissa raudoitus voidaan tehdä läpivientisarjan putkien välistä. Näin elementin lujuus ei mainittavasti heikkene läpiviennin kohdalta. Mikäli suunnitelmat muuttuvat vielä elementtivalun jälkeen, on Sewatekin saneerausläpivienti tilanteeseen helppo ja kustannustehokas vaihtoehto.

Erityiset edut lvis-saneeraukseen ja timanttiporarille

Saneeraustyömaalla voidaan käyttää olemassa olevaan rakenteeseen jälkikäteen asennettavia Sewatek-saneerausläpivientejä. Ne voi helposti asentaa lvis-asentaja, rakennusliike tai vaikkapa timanttiporari halutessaan nostaa toimintansa jalostusastetta. Tuotteen avulla voidaan varmistaa myös rakennusaikainen palo-osastoivuus, jos timanttiporaus ja lvi-asennukset eivät tapahdukaan aivan peräjälkeen. Jälkitöiksi riittää virtausputken/kaapelin juuren akryylikittaus, ja palokatko onkin valmis (huomioithan kuitenkin hyväksynnän mukaiset asennustavat mahdollisine putkieristeineen tai kannakointineen).

Jo rakennusvaiheessa asennetut Sewatek-sähköläpiviennit mahdollistavat ylimääräisten läpivientivarausten jättämisen, jolloin saneerausvaiheessa on hyvin helppo lisätä johtoja läpivientiin muuta rakennetta rikkomatta. Siksi usein onkin suositeltavaa varautua kerralla myös tuleviin tarpeisiin.

Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulussa on rakennustekniikan koulutusohjelmassa tehty vertaileva lopputyö palokatkoista. Työn teki rakennusinsinööri Jukka Järveläinen.

Teollisesti valmistetun läpiviennin sitkein kilpailija on vanhat työtavat. Useimmat muut seikat kuin tottumus puhuvat valmiin läpivientituotteen puolesta.